Sun. Apr 14th, 2024

Federația “EURO EDUCATION” continuă lupta! Profesorii cer pensionarea personalului didactic la vârsta de 55 și respectiv 57 de ani!

Așa cum aminteam în luna august al acestui an electoral, reducerea numărului de ore alocat pentru învățământul preuniversitar este o preocupare majoră a liderilor politici din România. Consecințele a fost și sunt în continuare drastice, mai ales pentru noile cadre didactice recrutate. De peste 10 ani guvernanții noștri titularizează profesori apoi, prin noi și noi ordonanțe, reduc numărul de ore în învățământul preuniversitar, ajungându-se astfel în situația de a intra masiv în restrângere de activitate și chiar în șomaj. Soluția pentru evitarea șomajului în învățământ poate fii pensionarea personalului didactic mai devreme, în mod special în școlile cu grave probleme sociale și economice. Cu această ocazie, la îndemnul unor profesori care în repetate rânduri mi-au cerut să revenim cu această propunere legislativă, am considerat oportun pentru această perioadă redeschiderea acestei revendicări. Luna aceasta, EEF va retrimite instituțiilor centrale românești revendicările a peste 32.027 de oameni.

Iată textul:

1. Aspecte sociale: În marea majoritate a școlilor din România, peste 75% din elevii absolvenți au probleme de comportament. Acestea sunt probate prin intermediul investigațiilor realizate de organizații sau instituții de sociometrie legale. Munca unui profesor nu poate fi comparată cu a niciunei categorii sociale favorizate pentru pensionarea anticipată, cu atât mai mult cu cât calitatea elevilor diferă de la o școală la alta. În acest sens, solicitarea vine din partea profesorilor care se confruntă cu astfel de probleme.

2. Aspecte politice: Implicarea politicului în instituțiile de învățământ este o problema nesoluționată din 30 decembrie 1947. Dirijismul educațional este un fenomen vizibil și astăzi, având ca dovadă metodologia organizării concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de conducere în învățământ.

3. Aspecte educaționale: Educația este progresiv afectată de imixtiunea administrației europeane în problemele stringente est-europene, ca urmare a cursului diferit de-a lungul istoriei.

4. Aspecte economice:  Personalul didactic reprezintă momentan penultima categorie de intelectuali remunerată după noua grilă de salarizare din anul 2018, ceea ce înseamnă o subestimare a principalei clase sociale care contribuie la dezvoltarea unei naţiuni. Astfel, se recomandă soluţionarea de urgenţă a restabilirii demnităţii profesionale a salariaţilor din educaţie. Prin urmare, volumul muncii personalului didactic este cu mult peste obiectivele prioritare a unor sociatăţi ce se recomandă a fi democratice.

Argumentele (la această propunere legislativă) pot fi aduse și din partea reprezentanților celor peste 31.137 de semnatari, câți sunt până la această dată. Potrivit comunicatului, echipa EEF cere ca acest proiect legislativ să fie programat pentru sedințele din anul acesta calendaristic. Vom revenii cu informații!

Semnați aici

Leave a Reply

You may have missed