Mon. Jul 15th, 2024

Un altfel de acces pentru știință și cultură, la Fieni

Caravana „Citește și Dăruiește – un altfel de acces pentru știință și cultură” a ajuns și în orașul Fieni, joi (14 aprilie 2022). Primaria Orașului Fieni, Centrul Cultural „Mihail Lupescu”, Liceul „Aurel Rainu” și Biblioteca Orășenească „Mircea Popescu” din Fieni, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița și Euro Education Federation, au oferit elevilor, dar și adulților prezenți, un cadrul organizat de expunere a unor idei sau probleme și dezbaterea acestora din punct de vedere etic, moral, stiințific  și religios.    

Invitați pentru a vorbi elevilor și publicului adult despre importanța respectării legilor, agent șef principal Ion Victor Bucuroiu și comisar de poliție Loredana Bunoiu, însoțiți de către alți agenți de la Inspectoratul Județean de Poliție Dâmbovița și Prevenirea Criminalității, au adus în atenția participanților importanța Sfintei Scripturi și faptul că argumentul moral invocat în lege are la bază revelația scripturistică.   

Mai mulți elevi au făcut parte din program, cântând și recitând poezii de la Mihai Eminescu și Nichita Stănescu, dar și adulții și-au adus contribuția noii viziuni de educație propusă de caravana „Citește și Dăruiește”, scriitori și profesori reputați urcând pe scenă și împărtășind poezii sau cuvinte alese.

Profesorul doctor în istorie Cornel Mărculescu și medicul și scriitoarea Ecaterina Petrescu Botoncea au luat parte la eveniment, aducând în atenția elevilor diferite aspecte importante ale lecturii și istoriei regionale.

Au mai susținut discursuri doi elevi de gimnaziu din judet: Ștefan Gabriel Mateescu, în varstă de 14 ani, autor a unui volum de proză fantastică la doar 12 ani; și Alex Gheorghe, în varstă de 13 ani, pasionat de literatură și georgrafie.    

Caravana „Citeste si Dăruiește” a împrumutat, pentru reprezentarea scopului și obiectivelor proiectului, Imnul ITO 2017–  „Tânărul în căutarea libertații”, care a fost redat alături de alte melodii și videoclipuri, precum „Cât trăim pe acest Pământ” și „Semnele Timpului”.

În ultima parte a evenimentului, muzicianul și scriitorul Claudiu Dumitrache, Ambasadorul Culturii Euro Education Federation, a susținut un momentul muzical live și a vorbit despre necesitatea tinerilor de a dobândi discernământ în vremurile contemporane de mare confuzie, aducând în atenția acestora rolul fundamental al Bisericii și învățăturii patristice, trăgând și un semnal de alarmă pentru tehnicile înșelătoare și invalide de dezvoltare personală promovate în mediul online.

Primăria Finei a oferit publicului 100 de exemplare cu eseul „Albert Einstein și dorul firesc de Ortodoxie”, scris de către Claudiu Dumitrache; elevii și profesorii implicați primind apoi diplome de participare și apreciere din partea Euro Education Federation.  

Răzvan Vișan, profesor de geografie și inițiatorul proiectului, a susținut o prezentare științifică pentru elevi, cu mesajul „viitorul este în mâinile voastre”.   

Leave a Reply

You may have missed